BAŠKA VODA

Baška Voda, nekad ribarsko-težačko, a danas jedno od najpoznatijih mjesta za ljetovanje na Makarskoj Rivijeri, je mjesto s 2000 stanovnika, Mediteranskim stilom življenja, prekrasnim plažama i planinom  Biokovo ( 1762 m). Baška voda idealna je za ljetovanje i kupališni odmor u glavnoj turističkoj sezoni, dok su padine Biokova s maslinicima i vinovom lozom ugodno mjesto za kratke i duge šetnje  koje vas osnažuju i vraćaju u život.

 

Baška Voda, smještena u zapadnom dijelu Makarske rivijere ispod impresivne planine Biokovo koje je najviši vrh Sveti Jure (1782m n/v)  u svojoj povijesti imala je dvije razvojne etape: prva prapovijesna, ilirska i antička o kojoj svjedoče ostaci vojne utvrde na mjestu zvanom Gradina (mala uzvišica u istoimenom predjelu mjesta) ispod i uokolo  koje je bilo smješteno nekoliko Villa Rustica u kojima su živjeli umirovljeni časnici  rimske vojske. Arheološki nalazi  kao starorimski novac i kućanski predmeti, alati i oruđe za obradu zemlje se čuvaju u Zavičajnom muzeju Baška Voda, dok se 17 starorimskih nadgrobnih spomenika s dobro očuvanim nekrolozima (natpisima) čuvaju u Povjesnom muzeju u Splitu. Starorimsko naselje nazivalo se Aronija. Stradanje Aronije povezano je s dolaskom Slavena (Hrvata) u savezu s Avarima. Prodirući dolinom Neretve i zapadno duž Jadranske obale uništili su i spalili sva naselja od Narone (Dolina Neretve) do Salone (Solin / Split) koju su osvojili  614-e godine,  pa tako i Aroniju. Pred rušilačkim naletom preživjeli stanovnici Aronije, umirovljeni časnici, najvjerojatnije bježe i traže zaštitu u dobro utvrđenim zidinama Dioklecijanove palače u Splitu, a njihove sluge i robovi, romanizirani Iliri sklanjaju se u skrivena područja  iza i podno planine Biokovo. Na mjestu drevne Aronije uništene početkom  6. do početka 17. stoljeća  nije bilo ništa!

 

Početkom 17. stoljeća stanovnici Basta, smještenog u podnožju Biokova 3 km iznad sadašnje Baške Vode, gradeći prve kuće na današnjem predjelu mjesta zvanog Obor polako se doseljavaju u Bašku Vodu, a potom kroz stoljeća uokolo prirodnog izvora pitke vode u predjelima Srida i Pogradina (Podgradina), pa tako samo ime Baška Voda vuče podrijetlo od Basta  (Baščanska Voda).

 

Prvi stanovnici Baške Vode bili su ratari (maslinarstvo i vinogradarstvo) i ribari. Gradnjom prvih parnih brodova poneki od njih bivaju mornari čak i na prekooceanskim brodovima  kojima  putovanja  traju do dvije i više godina. Neposredno pred I. svjetski rat  Franjo Josip, Austrijski car između ostalih luka  i lučica uzduž jadranske obale dao je sagraditi i glavno pristanište za brodove (Veliki mul 1912) u Baškoj Vodi što je lokalno stanovništvo potaklo na izgradnju brodova jedrenjaka tipa „Stella“ nosivosti do 100.000 kg koji su služili prijevozu stoke, žitarica i druge robe u trgovini otoka Brača, Hvara i Visa s Biokovskim zaleđem sve do Duvna (Tomislavgrada) i Livna  u Bosni, a dolaskom filoksere (bolest vinove loze) i propašću vinogradarstva u Italiji i transportu vina sve do Trsta. Raspadom Jugoslavije i ratnom krizom turiste u Baškoj Vodi zamjenjuju prognanici s područja zahvaćenih ratom u Hrvatskoj i izbjeglice iz Bosne i Hercegovine kojih je u vrijeme najveće krize znalo biti i do tri puta više od lokalnog stanovništva. 

 

Uspostavljanjem nove vlasti u Republici Hrvatskoj, već 1993. godine čine se prvi napori organiziranja turističke ponude, pa se tako inicijativom autora ovih redaka i pod pokroviteljstvom bivše Općine Makarska 1993. osniva jedna od prvih turističkih zajednica u Hrvatskoj – Turistička zajednica mjesta Baška Voda koja 1994. god. na  domaće i svjetsko turističko tržište izlazi s novim i visokovrijednim  materijalima (Povijesna monografija, Image monografija i Prodajni katalog turističke ponude mjesta Baška Voda s nekoliko prezentiranih hotela i 126 kuća za odmor). Osnivanjem općine Baška Voda i reformom mjesne turističke zajednice u općinsku, uspješno se nastavlja sa tom praksom.

 

Za vrijeme vašeg odmora u Baškoj Vodi obvezatno pogledajte neoromaničku crkvu S. Nikole iz 1899. u kojoj se preko turističke sezone počesto organiziraju glazbeni koncerti, baroknu kapelicu Sv. Lovre iz 1750., Zavičajni muzej i Malakološki muzej, prošećite starim dijelom Baške Vode u kojem je još uvijek prilično dobro sačuvano  izvorno pučko graditeljstvo i prekrasnom šetnicom lungo mare - popijte piće u jednom od brojnih kafića,  i naravno, ako niste naš kućni gost, dođite na večeru u naš restaurant BACCHO gdje na prekrasnoj mediteranskoj terasi u miru možete uživati  u mediteranskim specijalitetima.